веселба

revelry, merry-making, frolic
(с пиене) spree
(шумна) high jinks; sl. Jamboree
* * *
веселба̀,
ж., -ѝ revelry, merry-making, rollick, frolic; (с пиене) spree; (шумна) high jinks; sl. jamboree.
* * *
beano; carousal; gig{gig}; hilarity; jollity{`djOlxti}; merriment; rag{rEg}; rattle; revelry
* * *
1. (с пиене) spree 2. (шумна) high jinks; sl. Jamboree 3. revelry, merry-making, frolic

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

 • веселба — същ. забава, празненство, празник, гуляй, пир, пиршество, тържество, развлечение, игра същ. веселие, лудуване, лудория същ. веселост, забавление, увеселение същ. пируване същ. угощение същ. шум, гюрултия …   Български синонимен речник

 • баханалии — (лат Bacchanalia) мн 1. повеќедневни свечености и оргии во чест на Бах, богот на виното, 2. фиг дива, развратна пијанка, бучна веселба, лумпување …   Macedonian dictionary

 • гаудиум — (лат. gaudium) радост, веселба, уживање …   Macedonian dictionary

 • грација — (лат. gratia) 1. благодарност 2. милност, миловидност, привлечност 3. милост, наклоност, љубов што му се укажува некому 4. славење, веселба, радост, развеселеност …   Macedonian dictionary

 • рамазан — (тур. ramazan) деветти месец од муслиманската месечева година во кој мухамеданскиот закон им пропишува на верниците строг пост, воздржување од сите телесни уживања дење, а ноќите се минуваат во молитва и веселба по рамазан доаѓа празникот Бајрам …   Macedonian dictionary

 • тулум — (тур. tulum) 1. мев за чување на разни течности (на пр., вино) 2. данок што им го плаќале лозарите на спахиите 3. разуздана веселба, пијанка 4. фиг. празноглав човек, празноглавец, глупак …   Macedonian dictionary

 • ќеф — (тур. keyif) волја, добра волја, добро расположение, радост, веселба, уживање …   Macedonian dictionary

 • џембори — (анг. jamboree) 1. прослава, бучна веселба, забава 2. меѓународно логорување на скаути …   Macedonian dictionary

 • џумбуш — (тур. Cumbus) 1. веселба, забава, бучна и весела врева 2. фиг. безредие, турканица, врева, викотница …   Macedonian dictionary

 • веселие — същ. радост, доволство, повишено настроение, веселост същ. веселба, забавление същ. лудуване, лудория същ. увеселение същ. гуляй, пируване същ. ободряване, развеселяване, бодрост, оживеност …   Български синонимен речник

 • веселост — същ. радост, доволство, весело настроение същ. веселие, веселба, забавление, увеселение същ. живост, пъргавост, готовност, усърдие същ. шеговитост, игривост, шеговито държане същ. шеговито държание …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.